Är det gratis att föda barn i Sverige?
Det här är en fråga som för många svenskar känns självklar att svara på att det är gratis. Det är dock inte helt sant för det kan uppstå både mindre och större kostnader i samband med förlossningen. Läs vidare så får du veta mer om hur förlossningsvården i Sverige fungerar.
Att föda barn i Sverige är i princip kostnadsfritt för den som är folkbokförd eller bosatt i landet. Förlossningen och den vård som behövs under och efter graviditeten täcks av det allmänna sjukvårdssystemet, som finansieras genom skatter. Mediankostnaden för en okomplicerad förlossning ligger på cirka 40 000 kr.
Det innebär att föräldrar endast betalar den vanliga patientavgiften för läkarbesök och eventuell eftervård, som varierar beroende på region men oftast ligger runt 100–300 kronor. Sjukhusvistelsen i samband med förlossningen är gratis. Däremot kan det tillkomma kostnader för vissa extra tjänster, som eget rum, om det önskas och är tillgängligt.
Som exempel skriver BB Stockholm att de tar ut en avgift på 130 kr/dygn för mamman och 250 kr/dygn för medföljande partner från ankomst. Priset för övernattning efter födseln ligger på 800 kr/dygn för medföljande partner och inkluderar sängplats, mat och dryck.
EU-medborgare som föder barn i Sverige
EU-medborgare som föder barn i Sverige har rätt till akut och nödvändig vård på samma villkor som svenska medborgare, men det finns vissa regler och förutsättningar att ta hänsyn till. För att täckas av det svenska sjukvårdssystemet bör den födande EU-medborgaren visa upp ett Europeiskt sjukförsäkringskort (EHIC). Detta kort bekräftar att personen har rätt till vård i Sverige och att kostnaderna täcks av sjukvårdssystemet i hemlandet.
Om en EU-medborgare inte har med sig sitt sjukförsäkringskort, kan de ändå få vård, men de kan bli skyldiga att betala hela kostnaden själva och sedan söka ersättning från sitt hemlands sjukvårdssystem i efterhand.
För långsiktig vård eller planerade förlossningar kan det krävas att personen är folkbokförd i Sverige eller att andra särskilda regler uppfylls.
Dyrt med svensk förlossning för icke EU-medborgare
En del personer hamnar utanför både det svenska och EU-systemet och kan tvingas betala jättehöga kostnader. Förlossningen faktureras utifrån de faktiska kostnaderna och som vi redan nämnt är det median kring 40 000 kr.
En del har fått betala betydligt mer än så och i februari 2021 skrev SVT om Uppsala-paret Robin och Karyna som fick en räkning på 102 853 kronor. Det var en komplicerad förlossning och Karyna hade inte uppehållstillstånd i Sverige vid tillfället.
Det här är såklart inte unikt för just förlossningsvården utan gäller all typ av sjukvård i Sverige.
Artikeln bygger på siffror och regler som gällde augusti 2024.