Årsmöte: Gratis mallar till föreningar och företag

En gång per år håller både föreningar och företag årsmöte. Inför mötet skickas en kallelse ut till alla som har rätt att närvara. Under mötet följs en dagordning och ett årsmötesprotokoll upprättas efter avslutat årsmöte. Som administratör är det enklast att utgå från gratis mallar och såna finns det gott om att ladda ner på nätet. Vi länkar till några bra källor i denna artikel och ger dig även möjlighet att ladda ner gratismallarna som vi skapat till föreningen eller företaget.

Årsmöte

Beroende på vilken bolagsform som företaget har finns det inget eller strikta krav på formella årsmöten. Handelsbolag, kommanditbolag och enskilda firmor har inga lagstadgade krav på formella årsmöten. Aktiebolag däremot har regler och krav på sig att upprätta årsbokslut och fastställa det på en årsstämma där alla aktieägare har rätt att närvara och rösta (Aktiebolagslagen).

Föreningar, särskilt ideella föreningar, har också specifika krav för årsmöten, även om reglerna är mindre strikta än för aktiebolag. Årsmötet är ett viktigt forum där medlemmarna kan fatta beslut om föreningens framtid, granska ekonomi och välja styrelse.

3 viktiga dokument kring årsmöten

Både till föreningens årsmöte och aktiebolagets årsstämma är det främst tre dokument som upprättas:

Kallelse

En kallelse ska skickas ut i god tid innan mötet, ofta några veckor i förväg. Kallelsen ska inkludera information om tid, plats och dagordning.

Dagordning

På mötet ska en förutbestämd dagordning följas. Den inkluderar vanligtvis punkter som styrelsens årsberättelse, ekonomisk redovisning (årsbokslut), val av styrelse och revisor, samt fastställande av arvoden och medlemsavgifter (om förening).

Årsmötesprotokoll

Ett protokoll är obligatoriskt och dokumenterar de beslut som fattas. Detta protokoll ska sparas och justeras för att vara giltigt.