Då får du gratis ögonlocksoperation

Landstinget kan bekosta en ögonlocksoperation om ingreppet anses medicinskt nödvändigt. Det innebär att operationen utförs för att åtgärda problem som påverkar din syn eller skapar andra fysiska besvär, såsom huvudvärk, trötthet i ögonen eller svårigheter att hålla ögonen öppna.

hängande ögonlock

Du kan få en remiss för en ögonlocksoperation från din allmänläkare eller en ögonläkare. Läkaren gör då en bedömning av dina besvär och skickar dig vidare till en specialist om ingreppet anses medicinskt motiverat.

Vad krävs för att få en ögonlocksoperation betald?

Om det rör sig om en medicinskt motiverad operation, som till exempel för att korrigera synen eller avhjälpa svåra besvär med ögonlocken, kan operationen vara gratis för dig, eftersom den då bekostas av det offentliga sjukvårdssystemet. För estetiska ingrepp, där inga medicinska skäl finns, är det dock inte möjligt att få operationen finansierad av landstinget.

För att få en ögonlocksoperation genom landstinget krävs oftast att du har dokumenterade medicinska problem kopplade till ögonlocken. Dessa problem kan inkludera:

  • Ögonlocken hänger så pass mycket att de påverkar ditt synfält.
  • Konstant trötthet eller smärta i ögonen på grund av ansträngning.
  • Återkommande infektioner eller irritationer i ögonen.

Läkaren kommer att göra en noggrann bedömning av dina symtom och besluta om du uppfyller kriterierna för en operation. Hos en privatklinik och om man inte får bidrag kostar det cirka 40 000 kr att utföra en dubbel ögonlocksplastik.

Så går ögonlocksplastik till

Vid operation av övre ögonlocken tas överskottshuden bort och eventuellt en strimma av muskeln kring ögat. För att få det estetiskt är det också vanligt att man tar bort lite av fettet som omgärdar ögonen.

Vid operation av undre ögonlocken lägger man snitt antingen på insidan av nedre ögonlocket eller under ögonfransarna.